Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Скандинавският дизайн- комбинация от функционалност и естетика

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

Скандинавският дизайн- комбинация от функционалност и естетика

Както подсказва името, скандинавският дизайн произлиза от Дания, Норвегия, Швеция и Финландия и предлага широк и разнообразен вкус. Това дизайнерско движение се характеризира с функционалност и минимализъм, простота и красота. Скандинавските домове се славят с елегантна визия, ясна функция, изчистени линии, безупречна изработка и стил. Използването на светлината се счита за изключително важно, както и използването на земни приглушени тонове, естествени материали и минимум орнаменти. В привидно противоречие с всеобщата любов към богато украсени барокови дизайни, скандинавският стил предлага алтернативна дизайнерска философия за онези, които желаят да опитат нещо ново.

Неутралните цветове
Приглушени тонове на бледо синьо, хладно сиво, бяло и сметана се виждат навсякъде в скандинавските интериори Тази цветова гама се е превърнала в запазена марка на скандинавския дизайн. Въпреки това, не всички скандинавски дизайни са приглушени и спокойни. В действителност, има някои забележителни дизайнери, които предпочитат по- смелите решения. Независимо дали предпочитате ярки, смели интериори или по-спокойните и ведри цветове, и в двата варианта можете да постигнете ясна концепция за дом в скандинавски стил.

Подове и стълби от дърво в бяло
Килимите не са често срещано явление в скандинавските домове, а ние с горещия летен климат в България, бихме могли да взаимстваме тази характерност. Скандинавците винаги са предпочитали използването на светло дърво от пода до тавана, неприкривано от нищо излишно.
Лесно е да се разбере защо това е толкова популярна практика, когато човек се вгледа в помещенията, проектирани с дървени подове, което прави една стая да изглежда отворена, просторна, чиста и подсказва за така необходимото внимание по отношение на изработка на интериора и архитектурата на обзавеждането.
Ако подът не в цвят бяло дърво, то все още остава усещането за светлина чрез материали като бреза или бор, или каменниплочки в хладно сиво. Това със сигурност е един интериорендизайн, който няма да ви измори никога.
Естествената светлина- търсена и намерена
Когато над 60 дни от годината са полярни нощи, осветление се превръща във важен фактор. Този фактор превръща скандинавците в специалисти по осветлението. Прозорците от пода до тавана, са често срещани в скандинавските дизайни именно поради тази причина.

Любовта към природата
Скандинавците имат силна привързаност и устойчива връзкас природата. Неизменна част от живота им са дейностите навън: колоездене, пешеходен туризъм и плуване и те възползват от всяка възможност, за да бъдат на открито. Поради големия период от студените зимни дни и нощи, дизайна на домовете им е максимално уютен и от естествени материали.
Домовете отразяват любовта към природа във всеки детайл: естествени растения, както и мебели, които напомнят за природата чрез рустикалната си дървесна шарка. 

Нежен допир на елегантност, усетена в детайла
Скандинавските интериори са известни с белите стени, на които най- често има старинни часовници, кристални полилеи, извити селски бели дървени мебели, бяло спално бельо, както и прости цветни аранжировки. Това е знак за сериозно застъпено усещане за норма и елегантност. Лесно е да се разбере защо този дизайн е копиран и търсен отново и отново, не само в Скандинавия , но и навсякъде по света. Той олицетворява усещане за спокойствие, елегантност, простото и комфорт.

Форма и функция на скандинавските къщи
Къщите са предназначени да бъдат отворени, просторни, позволяващи лесен живот. Това съвсем не значи че изкуството и романтиката липсват- културата и изкуство играят голяма роля в скандинавския живот, но са демонстрирани със семпло и естествено присъствие.

Скандинавските Мебели
Скандинавците залагат на изчистените линии и устойчивите материали. За тях мебелите трябва да са „ вечни“, и макара че това е невъзможно този им критерии за здравина и стабилност се усеща недвусмислено в скринове, гардероби, ракли, столове и маси. 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари